Kanske har du bestämt dig för att det är dags att fräscha upp dina utemöbler inför sommaren eller så är det dags att måla om huset. Med våra 20 år i branschen som professionella yrkesmän vet vi vilken kulör och typ av färg du behöver för olika ändamål.

En snabbstartsguide till dina sommarprojekt

Idag är det många som köper hus, renoverar och arbetar med flera projekt med färg som den gemensamma nämnaren. Ibland kan det dock vara svårt att veta i vilken ände man ska börja. Frågor som vilken typ av färg, kulör och vad som bör målas först kräver eftertanke. För dig som är sugen på inspiration har vi skrivit en enkel startguide för dina målningsprojekt.
Känner du att du är redo att sätta igång direkt, kom in till vår butik och vi hjälper dig starta igång.

Beställ utomhusfärg

Vilken typ av färg behövs för utomhusmålning

Olika ytor kräver färger med särskilda egenskaper. Även om många färger fungerar på på ett flertal underlag, finns det vissa som fäster bättre än andra. Vi hjälper dig hitta färgen som ger bäst täckning och hållbarhet för ytan du ska måla. Till terassen krävs det till exempel en speciell typ av oljefärg. För dina utemöbler finns det andra alternativ. För att göra det mer överskådligt startar vi med att berätta om det som brukar vara det största projektet: att måla huset.

Hur målar man ett hus?

För att målningen av ditt hus ska flyta i rätt riktning är planering vägen till framgång. Det är lätt att tänka att ta det lite som det kommer men det kan skapa extraarbete och bli slitsamt i längden. Sedan bör du fundera över vilken typ av färg du ska använda. Oavsett kulörval behöver du en färg som klarar av olika typer av väder och den ska helst sitta kvar på din fasad i många år framåt. Att måla en gång varje år är nog något de flesta vill slippa.

Starta med ett färgschema

När du bestämmer färgschemat för ditt hus bör du tänka på några olika saker. Prioriteringen ju såklart att färgvalet behagar dig och att kulören smälter in i omgivningen.

Bergmans mur & kakel har ett samarbete med Nordsjö Idé & Design och du kan köpa färg via oss från dem online. Eftersom de har cirka 6000 olika kulörer kan du fråga oss om råd för att hitta kulören som passar dig. Kom och hälsa på i butiken och bläddra i färgkartor, kika på vår stora butiksutställning och hitta annan inspiration.

Helhetsintrycket är en viktig del

När du väljer ett färgschema för ditt hus är det bra att se till att det passar ditt hems form och stil. Hur ser det ut runt omkring ditt hus och vad tror du skulle passa bäst i den omgivningen? 

Ta en närmare titt på det finsnickeriet i ditt hus, såsom fönster, dörrar och eventuell snickarglädje. Välj färger som antingen harmoniserar med, eller skapar en fin kontrast mellan förmål. Målet är att du ska känna dig som hemma när du ser ditt hus.

Förbered ditt hus exteriör för målning

Nästa steg är att förbereda målning av huset. Nedan följer tips för ett bra resultat:

  • Rengör ytor noggrant och låt dem torka.
  • Om väggarna har gammal färg som ska målas om, ta bort den flagnande färgen högtryckstvätt eller skrapa.
  • Reparera alla sprickor med med korrekt material.
  • Röj undan eventuella klätterväxter och spaljeer nära väggarna.

När detta är gjort ser du till att låta ytorna torka och efter det kan du gå vidare till nästa steg.

När ska du måla?

Om det spöregnar ute kan det vara en god idé att inte gå ut och måla. Vänta tills du har en torr och go dag för att göra din arbetsinsats trevligare. 

Planera in så att du har så mycket tid som möjligt för att få jobbet gjort. Det kan vara stressande att ha e projekt som drar ut på tiden på tok för länge. Vi har trots allt annat att göra i våra liv.

Steg för steg – måla hus

Att starta högst upp när du ska måla ditt hus och sedan arbeta nedåt skapar ett bra arbetsflöde. Det kan också hjälpa dig se skavanker du missat när du inspekterade fasaden första gången. Passa på att fixa till dem direkt när du ändå är på plats.

För bästa resultat rekommenderar vi att du följer denna ordning när du ska måla ditt hus:

  1. Starta med vindskivorna – Det kan stänka en del färg när vindskivorna målas. Om du då har målat fasaden innan, ja då tillkommer det extra arbete.
  2. Fasaden – Här sätter du helhetsintrycket och känslan för ditt hus. Se till att tänka på säkerheten när du målar.
  3. Fönster, dörrar och andra detaljer är ett perfekt sätt för att sätta dina egna prägel på ditt hus. Vilka färger representerar dig?
  4. Grunden – även husgrunden behöver kärlek. Fråga oss om vilken färg du ska använda för bästa resultat.

Om du har fler frågor är du alltid välkommen att komma till vår butik och träffa riktiga hantverkare. Ni vet sådan som faktiskt dyker upp i tid… skämt å sido, vi kan hjälpa dig md det mesta. Välkommen!